Helgarbetslag

GRYS är en ideell förening och bygger på ideellt engagemang från medlemmarna. Under helgerna, från lördag eftermiddag till söndag mitt på dagen, är det medlemmar som engagerar sig i våra helgarbetslag som tar hand om ridskolehästarna. Genom att delta i helgarbetslagen hjälps barn och vuxna åt att ta hand om hästarna och sköta sysslorna i stallet. I varje helgarbetslag ingår 3-4 medlemmar/familjer. Vi är för närvarande (april 2023) 9 helgarbetslag som hjälps åt enligt ett rullande schema och varje helgarbetslag är schemalagda för stalljobb 2-3 gånger per termin.

Att vara med i ett helgarbetslag innebär en fin chans att lära sig mer om hästar och deras skötsel och samtidigt få en chans att lära känna andra medlemmar. Alla som är med i helgarbetslaget behöver inte vara vana vid att hantera hästar – det är många av sysslorna som inte innebär hästhantering. Det är alltid någon erfaren med i helgarbetslaget.

En helg kan, lite förenklat, se ut såhär:

  • Helgarbetslaget träffas klockan 14:30 på lördagen för att förbereda hästarnas insläppsmat innan hästarna tas in från hagarna cirka klockan 15:00.
  • När alla ridskolehästarna är inne i stallet är det dags att mocka hagarna.
  • Höpåsarna för lördagskvällen och söndagsmorgonen ska packas.
  • Se över och fyll vid behov på vatten i hästarnas vattenhinkar/vattenkar innan eftermiddagens arbetspass är klart.
  • Klockan 20:00 är det dags att ge hästarna kvällsmat, se över att alla har vatten och att göra iordning stallet för natten.
  • På söndag morgon träffas helgarbetslaget igen klockan 08:00 för att ge hästarna frukost och börja dagens jobb. Medan hästarna äter i lugn och ro så ska vattenkaren i hagarna vid behov göras rent och fyllas på och höpåsarna för lördagseftermiddagen och kvällen samt söndagsmorgonen packas.
  • När hästarna har ätit klart så ska de tas ut i hagarna enligt det schema som sitter på stora anslagstavlan.
  • Sen är det dags att mocka spiltor och boxar, göra rent vattenhinkar och vattenkar i spiltorna och boxarna, förbereda hinkar med kraftfoder för de hästarna som ska ha det, med mera.
  • Beroende på hur många som hjälps åt brukar helgarbetet vara klart framåt 12-tiden på söndagen.
  • Glöm inte att ta pauser, fika lite tillsammans och njut av den härliga miljön.

Förutom att ta hand om hästarna hjälper vi även Gunnebo Slott & trädgårdar att ta hand om deras smådjur (höns, kaniner och ankor) under helgerna.

Hör gärna av dig till styrelse@grys.se för mer information och om du vill prova på att vara med i ett helgarbetslag.