Stallregler

För att vi och hästarna ska ha en så trygg miljö som möjligt och för att hästarna ska trivas, har vi regler som alla måste följa. I stallet gäller följande:

 • Lugn och ro
  Spring inte och skrik inte i stallet. Stallet är hästarnas hem och där ska de få ha lugn och ro. Gå helst bara in till en häst när du har något ärende som att sköta om eller göra iordning den inför ett ridpass. Undvik att vara flera inne i boxen eller spiltan hos en häst samtidigt.
 • Hjälm på när du är inne hos hästen
  När du hanterar hästen i stallet, oavsett om det är i spilta, box, spolspilta eller i stallgången, ska du ha hjälm på dig. Detsamma gäller när du leder hästen till och från uteboxar, till och från manegen eller vid in- och utsläpp från hagen.
 • Ordning och reda på sakerna
  Håll ordning och reda på dina och hästens saker. Plocka undan efter dig och häng upp grimmor och grimskaft på en krok när de inte används. Grimskaft får inte vara fastknutna i boxen och hänga ner på golvet. Grimmor får aldrig lämnas på golvet, oavsett om de sitter fast i ett grimskaft eller inte. Detta är för att hästen inte ska fastna och vi människor inte ska snubbla. Tänk på att inte lämna hästen bunden i boxen utan uppsikt.
  Häng tillbaka ryktpåsen när du har borstat färdigt.
 • Rent och snyggt i stallgången och i spolspiltan
  Om din häst står uppställd i stallgången eller i spolspiltan när du gör iordning den inför en lektion behöver du sopa undan efter att du har kratsat hästens hovar. Är det rent strö kan du sopa in det i en spilta eller box. Är det smutsigt strö eller stenar som du kratsat ur så släng det i en skottkärra.
 • Vänta med att sadla och tränsa
  För att hästarna inte ska behöva stå med sadel och träns på för länge ska du inte sadla tidigare än 15 minuter innan det är dags att gå ner till ridlektionen. Tränsa tidigast 5 minuter innan ni ska gå ner.
 • Inga sadlar på spiltväggarna
  Vänta med att hämta sadeln tills det är dags att sadla. Häng aldrig sadeln på spiltväggarna när du gör iordning hästen inför eller efter lektionen. Hänger sadeln på spiltväggen kan du eller hästen råka riva ner den och då skrämma och/eller skada hästen. Risken är även stor att sadeln går sönder då.
  Hjälp gärna varandra genom att hålla sadeln medan ridkompisen lägger på schabrak och eventuella paddar på hästen.
 • Sadla och tränsa hästen när den står vänd in mot väggen (gäller i spilta)
  När hästen står vänd in mot väggen när du sadlar och tränsar den får den längre tid på sig att äta sitt grovfoder. Den hinner förhoppningsvis inte heller bajsa i sitt grovfoder när den bara står vänd med huvudet ut mot stallgången någon minut innan ni går ner till lektionen. Genom att tränsa hästen när den står med huvudet in mot väggen så hänger grimman kvar i spiltan och det blir enkelt att sätta fast hästen igen efter avslutad lektion.
 • Bind aldrig upp hästen i bettringarna
  Om du binder upp hästen i bettringarna kan den få allvarliga sår i munnen om den kastar sig bakåt. Be gärna någon om hjälp att hålla i hästen om du behöver gå ifrån spiltan eller boxen efter att du har tränsat – även om det bara är för en kort stund.
  Finns det ingen som kan hjälpa till att hålla i hästen så sätt på hästens grimma ovanpå tränset och bind sedan upp hästen i grimman. Sätt karbinhakarna på grimskaftet i de nedre sidoringarna på grimman om hästen står i stallgång eller spolspilta och i den mellersta nedre ringen om hästen står i spilta. Se till att tyglarna inte hamnar på golvet om hästen sänker huvudet.
 • Ge inte hästarna godis ur handen
  Om vi ger hästarna godis ur handen är risken stor att de börjar tigga efter mer vilket kan göra att de börjar bitas. Om du vill ge hästen något gott, börja med att fråga instruktören om det är ok att ge hästen godiset och lägg i så fall sedan godiset i hästens krubba.