Ridhusregler

För att vi och hästarna ska ha en så trygg miljö som möjligt har vi regler som alla måste följa. I ridhuset gäller:

 • Stå stilla med din häst på medellinjen
  Hästarna ska alltid stå stilla på medellinjen innan och efter upp- och avsittning. Hästarna känner sig lugna när de står på medellinjen eftersom de vet vad som förväntas av dem då. Om du eller ditt barn rider en häst som inte ska stå på medellinjen bland de andra hästarna får du information om detta när ni går in i ridhuset.
 • Be din instruktör om hjälp om du vill ta av dig din jacka
  Ta helst av dig din jacka innan du sitter upp på hästen. Be instruktören eller eleven som ridit innan dig om hjälp med att hänga upp jackan vid porten. Tänk på att inte stanna med hästen i porten för att hänga av dig jackan på väg in i manegen. Det är en säkerhetsrisk eftersom det är ett trångt utrymme och du inte har uppsikt på vad som händer runt omkring dig.
  Vill du ta av dig jackan under ridpasset så vänta på att instruktören håller i hästen innan du börjar knäppa upp jackan.
 • Vänta på din tur för att få en pall
  Byt inte plats med varandra för att snabbare få tillgång till en pall. När hästarna frångår sina rutiner kan det skapa stress vilket även kan göra att de får svårt att stå still på medellinjen under andra lektioner. Risken är även stor att hästarna kan börja sparka efter varandra om de känner sig trängda.
 • Ge inte hästarna godis ur handen
  Om vi ger hästarna godis ur handen är risken stor att de börjar tigga efter mer vilket kan göra att de börjar bitas. Om du vill ge hästen något gott, börja med att fråga instruktören om det är ok att ge hästen godiset och lägg sedan godiset i hästens krubba i stallet.

Kom ihåg att visa varandra hänsyn och att reglerna är till för att vi ska ha en så säker miljö som möjligt för hästar, ryttare och instruktörer.